8 Aralık 2015 Salı

SOMONUN DA TAM MEVSİMİ !


                  Merhaba Sevgili Okurlar;
         Bu yazımda sizlere bir balık tarifi vereceğim hazır tam da mevsimiyken. Bilmem siz balık sever misiniz evet, dürüst olmak gerekirse ben pek balık yiyen birisi değilimdir. Ama ilginçtir ki bu yemeği hem çok eğlenerek yaptım hem çok iştahla yedim. E hâl böyle olunca sizlerle de paylaşmak istedim.
                Malzemeler:
ü  1 adet fileto somon
Marine malzemeleri;
ü  1 çay bardağı sıvıyağ
ü  ½ çay kaşığı karabiber
ü  1 çay kaşığı tuz
ü  ¼ kuru anason yaprağı
ü  ½ limonun kabuğu (beyaz kısımları alınmış)
Sos malzemeleri;
ü  1 yemek kaşığı tereyağ
ü  2 diş sarımsak (ince doğranmış)
ü  4 adet kültür mantarı (kabuğu soyulmuş-çok ince doğranmış)
ü  1 yemek kaşığı un
ü  1 yemek kaşığı biber salçası
ü  1 çay kaşığı tuz
ü  ½ çay kaşığı karabiber
ü  ½ çay kaşığı kimyon
ü  1 kutu krema
Garnitür malzemeleri;
ü  1 tane küçük boy kereviz (kabuğu soyulmuş, doğranmamış)
ü  ½ limon
ü  2 su bardağı su
ü  1 diş sarımsak (ince doğranmış)
ü  1 tutam dereotu (ince kıyılmış)
ü  1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
ü  2 yemek kaşığı zeytinyağı
ü  ½ çay kaşığı tuz
Yapılış aşamaları:
·         Somon dilimi bir kaba alınır, marinasyon malzemeleri eklenir, üzeri streç filmle kapandıktan sonra yarım saat marine olması için beklenir.
·         Kereviz limonla birlikte ufak bir tencereye alınır,  üzerine su ilave edilir, haşlanması için orta ateşe konur.
·         Tereyağ bir tavaya konur erimesi için ocağa alınır. Yağ eridikten sonra sarımsak ve mantar eklenir, kavrulur.
·         Önce un sonra salça eklenip kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır.
·         Sos çabuk soğuması için tavadan bir tabağa alınır. Bir miktar soğuduktan sonra içerisine parça parça krema eklenir. Dökülebilecek bir kıvama gelinceye kadar krema eklenmeye devam edilir.
·         Izgara tava yüksek ateşte ocağa konur ve iyice kızması beklenir. Tava yeterince kızdıktan sonra somon marine kabından alınır ve tavaya konur. İlk önce bir yüzünün pişmesi beklenir, bu sırada somon asla çevrilmez. 3-4 dakika piştikten sonra bir maşa yardımıyla diğer yüzünün pişmesi için çevrilir. Somon piştikten sonra tavayla birlikte ocaktan alınır.
·         Haşlanmış olan kereviz parmak şeklinde kesilir. Bir kaba sarımsak, dereotu, maydanoz, zeytinyağı ve tuz alınır, karıştırılır. Kesilmiş olan kereviz dilimleri de eklenip karıştırılır.
·         Somon dilimi bir tabağa alınır, üzerine sosu gezdirilir, yanına da kereviz koyulup servis edilir.
Afiyet olsun… J

7 Aralık 2015 Pazartesi

İTALYAN MUTFAĞININ MİHENK TAŞI; RİSOTTO

Bir İtalyan klasiği olan risotto, kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeğidir. Pirinçlerin nişastalarını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu, risottoya karakteristik özelliğini verir.
Yüzlerce versiyonu bulunan risottolar arasında en ünlü olanlarından birinin, Risotto alla Milanese (Milano usulü risotto)’nin tarihçesi de oldukça ilgi çekici.
1574 senesinde Milano’daki ünlü Duomo katedralinin inşasında görevli cam işçilerinden biri, bir başka camcının kızı Valerio Di Fiandra ile evlenecektir. Damadın lakabı, cam işlemelerinde altın yaldız kullanmayı çok sevmesinden ötürü, İtalyanca’da safran anlamına gelen Zafferano idi.
Ne yazık ki Valerio’ya aşık olan bir başka erkek daha vardı. İki sevgilinin düğün yemeklerinde öfkeden köpüren ve intikam almak isteyen adam, şölen için hazırlanmış risottonun içine bir avuç safran atıverdi. Ne var ki işler hiç de beklediği şekilde gelişmedi; tüm davetliler safranlı pilava bayıldı, ve o gün bugündür safranlı risotto, Milano’nun tipik bir yemeği haline geldi.
Şimdi de hadi gelin risotto yapmanın püf notlarını inceleyelim;
·         Risotto yaparken kullanılacak pirinç türü Arborio pirinci olmalıdır.
·         Risotto aromalı bir pilav çeşidi olduğundan yemeğe lezzet verici işlemler mutlaka yapılmalıdır. Bu işlemlerden kastım; soğanın tereyağında kavrularak yumuşatılmasıdır fakat renginin değişmemesine çok dikkat edilmelidir.
·         Ardından pirinç eklenir, rengi saydamlık kazanıncaya dek iyice karıştırılır. Pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından önemlidir. Risotto ustaları, bu noktanın önemle altını çizer.
·         Bu işlemden sonra et suyu veya şarap azar azar eklenir -her defasında yarım fincan kadar-.
·         Sıvı eklendikçe risotto devamlı karıştırılmalıdır. Bu işlem, yaklaşık 20-30 dakika sürer. Karıştırmak hem yemeğin yanmasını engeller, hem de risottoyu risotto yapan sosun oluşmasını sağlar.
·         Risotto pişer pişmez, ısıtılmış tabaklarda servis yapılmalı, asla yeniden ısıtılmamalıdır. Tatlandırmak için rendelenmiş parmesan peyniri, kıyılmış maydanoz ve fesleğen kullanılabilir. 

DERSİMİZ:YEMEK YAZARLIĞI !



Hiç yemekle edebiyatı aynı noktada düşündünüz mü, bu iki sanat dalının etkileşimini ?

İşte Yemek Yazarlığı dersi bize bunu öğretiyor sevgili okurlar. Evet, belki ilk başta zorlandık, bloğumuzu nasıl düzenlememiz konusunda pek bir fikir sahibi değildik. Ama gün geçtikçe her hafta yeni konular, yeni yazılar oluşturdukça ve bu yayınları bloglarımıza ekledikçe olay gayet güzel ve eğlenceli bir hâl almaya başladı.
Yemek de edebiyat da günlük yaşantımızda sürekli karşılaştığımız olgular fakat çoğu kez bu olguların ayrıntılarına varamıyoruz. Yemek Yazarlığı dersi bize günlük yaşamımızın farkına varmayı öğretti.
Dersin, arkadaşlarımın ve ders hocam Osman GÜLDEMİR’in bana kattıkları sadece bir dönemlik artılar değil tüm hayatım boyunca başım sıkıştığında kullanabileceğim türden artılar oldu. Teşekkürler… J