8 Aralık 2015 Salı

SOMONUN DA TAM MEVSİMİ !


                  Merhaba Sevgili Okurlar;
         Bu yazımda sizlere bir balık tarifi vereceğim hazır tam da mevsimiyken. Bilmem siz balık sever misiniz evet, dürüst olmak gerekirse ben pek balık yiyen birisi değilimdir. Ama ilginçtir ki bu yemeği hem çok eğlenerek yaptım hem çok iştahla yedim. E hâl böyle olunca sizlerle de paylaşmak istedim.
                Malzemeler:
ü  1 adet fileto somon
Marine malzemeleri;
ü  1 çay bardağı sıvıyağ
ü  ½ çay kaşığı karabiber
ü  1 çay kaşığı tuz
ü  ¼ kuru anason yaprağı
ü  ½ limonun kabuğu (beyaz kısımları alınmış)
Sos malzemeleri;
ü  1 yemek kaşığı tereyağ
ü  2 diş sarımsak (ince doğranmış)
ü  4 adet kültür mantarı (kabuğu soyulmuş-çok ince doğranmış)
ü  1 yemek kaşığı un
ü  1 yemek kaşığı biber salçası
ü  1 çay kaşığı tuz
ü  ½ çay kaşığı karabiber
ü  ½ çay kaşığı kimyon
ü  1 kutu krema
Garnitür malzemeleri;
ü  1 tane küçük boy kereviz (kabuğu soyulmuş, doğranmamış)
ü  ½ limon
ü  2 su bardağı su
ü  1 diş sarımsak (ince doğranmış)
ü  1 tutam dereotu (ince kıyılmış)
ü  1 tutam maydanoz (ince kıyılmış)
ü  2 yemek kaşığı zeytinyağı
ü  ½ çay kaşığı tuz
Yapılış aşamaları:
·         Somon dilimi bir kaba alınır, marinasyon malzemeleri eklenir, üzeri streç filmle kapandıktan sonra yarım saat marine olması için beklenir.
·         Kereviz limonla birlikte ufak bir tencereye alınır,  üzerine su ilave edilir, haşlanması için orta ateşe konur.
·         Tereyağ bir tavaya konur erimesi için ocağa alınır. Yağ eridikten sonra sarımsak ve mantar eklenir, kavrulur.
·         Önce un sonra salça eklenip kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenir, karıştırılıp ocaktan alınır.
·         Sos çabuk soğuması için tavadan bir tabağa alınır. Bir miktar soğuduktan sonra içerisine parça parça krema eklenir. Dökülebilecek bir kıvama gelinceye kadar krema eklenmeye devam edilir.
·         Izgara tava yüksek ateşte ocağa konur ve iyice kızması beklenir. Tava yeterince kızdıktan sonra somon marine kabından alınır ve tavaya konur. İlk önce bir yüzünün pişmesi beklenir, bu sırada somon asla çevrilmez. 3-4 dakika piştikten sonra bir maşa yardımıyla diğer yüzünün pişmesi için çevrilir. Somon piştikten sonra tavayla birlikte ocaktan alınır.
·         Haşlanmış olan kereviz parmak şeklinde kesilir. Bir kaba sarımsak, dereotu, maydanoz, zeytinyağı ve tuz alınır, karıştırılır. Kesilmiş olan kereviz dilimleri de eklenip karıştırılır.
·         Somon dilimi bir tabağa alınır, üzerine sosu gezdirilir, yanına da kereviz koyulup servis edilir.
Afiyet olsun… J

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder