Bir İtalyan klasiği
olan risotto, kendine özgü pişirme tekniği olan bir pirinç yemeğidir.
Pirinçlerin nişastalarını salmaları sonucu oluşan kremamsı sosu, risottoya
karakteristik özelliğini verir.
Yüzlerce versiyonu
bulunan risottolar arasında en ünlü olanlarından birinin, Risotto
alla Milanese
(Milano usulü risotto)’nin tarihçesi de oldukça ilgi çekici.
1574 senesinde Milano’daki ünlü Duomo katedralinin inşasında
görevli cam işçilerinden biri, bir başka camcının kızı Valerio Di Fiandra ile
evlenecektir. Damadın lakabı, cam işlemelerinde altın yaldız kullanmayı çok
sevmesinden ötürü, İtalyanca’da safran anlamına gelen Zafferano idi.
Ne yazık ki Valerio’ya aşık olan bir başka erkek daha vardı. İki
sevgilinin düğün yemeklerinde öfkeden köpüren ve intikam almak isteyen adam,
şölen için hazırlanmış risottonun içine bir avuç safran atıverdi. Ne var ki
işler hiç de beklediği şekilde gelişmedi; tüm davetliler safranlı pilava
bayıldı, ve o gün bugündür safranlı risotto, Milano’nun tipik bir yemeği haline
geldi.
Şimdi de hadi gelin
risotto yapmanın püf notlarını inceleyelim;
·
Risotto
yaparken kullanılacak pirinç türü Arborio pirinci olmalıdır.
·
Risotto
aromalı bir pilav çeşidi olduğundan yemeğe lezzet verici işlemler mutlaka
yapılmalıdır. Bu işlemlerden kastım; soğanın tereyağında kavrularak yumuşatılmasıdır
fakat renginin değişmemesine çok dikkat edilmelidir.
·
Ardından pirinç eklenir, rengi saydamlık kazanıncaya dek
iyice karıştırılır. Pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından
önemlidir. Risotto ustaları, bu noktanın önemle altını çizer.
·
Bu işlemden sonra et suyu veya şarap azar azar eklenir -her
defasında yarım fincan kadar-.
·
Sıvı eklendikçe risotto devamlı karıştırılmalıdır. Bu işlem,
yaklaşık 20-30 dakika sürer. Karıştırmak hem yemeğin yanmasını engeller, hem de
risottoyu risotto yapan sosun oluşmasını sağlar.
·
Risotto pişer pişmez, ısıtılmış tabaklarda servis yapılmalı,
asla yeniden ısıtılmamalıdır. Tatlandırmak için rendelenmiş parmesan peyniri,
kıyılmış maydanoz ve fesleğen kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder